PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Vrouw/en Kunst

 Evenement afgelopen
Datum
vrijdag 22 februari 2019 14:00

Lezing - Vrouw/en Kunst
Spreker: Erna Charbon

Toelichting

Wie een mentale reis door de kunstgeschiedenis maakt komt automatisch langs veel vrouwbeelden, van de Venus van Willendorf via La Gioconda van da Vinci naar Les Demoiselles D ‘Avignon van Picasso. Veel werken over vrouwen passeren de revue maar opvallend weinig werken van vrouwen.

Lezing 2019 02 22 Afb 02

Dat vroeg het met-gorillamaskers-vermomde feministisch kunstcollectief "The Guerrilla Girls" zich af. Zij telden de vrouwen in het Metropolitan Museum of Art in New York: 3% van de kunstwerken in het museum was gemaakt door vrouwen en 83% van de naakten waren vrouwelijk.
Het aantal vrouwelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis is veel groter dan men ons tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw wilde doen geloven. Het kunsthistorische verloop van de geschiedenis is sindsdien dankzij de inspanningen van feministische kunsthistorici op waardevolle wijze gecorrigeerd. Want ja, vrouwen die kunst maken hebben wel degelijk bestaan. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd, ondanks het feit dat vrouwen het in de maatschappij en in de kunstwereld veel moeilijker hadden en nauwelijks kansen kregen om kunst te maken en te tonen. Door de “patriarchale geschiedschrijving” zijn deze kunstenaressen ook nog eens uit het geschreven canon verdwenen, ze zijn uit onze collectieve geheugens gewist en vergeten.
In deze lezing verdiepen we ons in de levens van een aantal van deze 'vergeten' kunstenaars (Gentileschi, Leyster, Morisot), maar we maken ook kennis met moderne vrouwelijke kunstenaars die hun plek in de canon van de kunstgeschiedenis veroverd hebben (Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Marina Abramovic en anderen).
En genieten van hun kunst!

De Spreker

Erna Charbon studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17de eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het van Abbe museum als rondleidster/ cicerone. Erna volgt de ontwikkelingen op kunstgebied op de voet en we verwachten ook deze keer een boeiende toelichting over de expositie die nu loopt in het Mauritshuis in Den Haag.

 "Ik ben van mening dat kunst
helpt om de wereld een beetje
mooier en verrassender te maken
en mijn liefde voor de kunst breng ik
graag over op anderen"!

 erna charbon 1

 

Vrijdag 22-feb-2019 Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 15 februari aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

Inschrijven via het papieren formulier in de Veldpost kan ook nog altijd.