PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Verrassende Natuurkunde van Alledag

Datum
vrijdag 8 maart 2019 14:00 - 16:00

Deze lezing is volgeboekt;
de inschrijving is gesloten.

Toelichting

In deze lezing geeft Prof Dr Jo Hermans antwoord op alledaagse vragen die ieder nieuwsgierig mens zich wel eens stelt. Waarom is de lucht eigenlijk blauw? En waarom is de ondergaande zon rood? Hoe en wanneer werkt een polaroidbril eigenlijk? En hoe ontstaat een regenboog? Waarom is een gloeilamp zo inefficiënt? Hoe komt het dat ouderen het zo moeilijk vinden om één gesprek te volgen in geroezemoes? En moet ik als fietser echt harder trappen bij pure zijwind? Dergelijke vragen blijken vaak een fysisch interessante achtergrond te hebben. Een beetje inzicht daarin maakt dit soort kwesties vaak extra boeiend. Deze voordracht wil op een speelse manier een aantal voorbeelden uit de ‘alledaagse natuurkunde’ begrijpelijk maken. De spreker zal een groot aantal demonstratieproeven doen die de onderwerpen verhelderen, en die soms ronduit verrassend uitpakken. Sommige ervan zijn zelfs geschikt als vrolijke noot bij een borrel. De voordracht is grotendeels gebaseerd op het boek ‘Hoor je beter in het donker?

Spreker

Prof Dr Jo Hermans promoveerde cum laude, was hoogleraar in Leiden en Eindhoven, en was tot voor kort de science-editor van Europhysics News. Daarnaast heeft hij het talent om zich te blijven verbazen over de alledaagse natuurkundige dingetjes om ons heen. Hij schreef daar een paar boeken over die geweldig populair werden: Een van die boekjes (HOOR JE BETER IN HET DONKER? ) heeft hij meegenomen. Er werden er hiervan 15000 in Nederland verkocht, in 4 drukken. Het boek is ook in het Engels en Duits vertaald. Een vergelijkbare uitgave van hem en een analyse over de energietransitie is ook uitgegeven in het Frans, Italiaans, Japans, Chinees. Jo is getrouwd met Hanneke en heeft 2 kinderen en kleinkinderen. Zijn hobby’s zijn fietsen, musiceren, tennissen en schaatsen (hij reed de elfstedentocht van 1985 uit!). Jo is koninklijk onderscheiden voor zijn wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten.

Vrijdag 08-mrt-2019. Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Deze lezing is volgeboekt;
de inschrijving is gesloten.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 2 maart aan te melden. Dat kan via onze website d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 Lezing 2019 01 25 Afbeelding 1

Waarom eindigen theebladeren eigenlijk
steevast in het midden?

 Lezing 2019 01 25 Afbeelding 2

De simpelste electromotor ter wereld.

 Lezing 2019 01 25 Afbeelding 3

Bij het afstappen volgen we onbewust een
bekende wet uit de natuurkunde!

 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

Inschrijven via het papieren formulier in de Veldpost kan ook nog altijd.