PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - De Architecten van ASML

Datum
vrijdag 9 oktober 2020 14:00 - 16:00

De Architecten van ASML

"Het Natlab legde de basis,
ASML bracht de waferstepper aan de man"

Spreker: René Raaijmakers
____________________________

De inschrijving voor deze lezing is gesloten

 

Samenvatting:

Op het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab) bedachten onderzoekers in de jaren zestig verschillende technologieën die aan de basis kwamen te staan van lithografie voor chipproductie. Vooruitziende geesten brachten deze ingrediënten samen in een groep die in het decennia daarna zowel de compact disc als de waferstepper voortbracht.
Er bleek uiteindelijk een cultuuromslag nodig om de waferstepper daadwerkelijk naar de markt te brengen en commercieel succesvol te maken. Die omslag kwam er met het uitspinnen van de lithografische technologie in de vorm van ASML, een joint venture van ASM International en Philips.

ASML 00

In zijn lezing schetst René Raaijmakers de geschiedenis van de lithografische technologie op het Natlab. Hij laat zien waarom de Eindhovense researchers binnen enkele jaren in staat waren om een stepper in elkaar te zetten. Daarna vertelt Raaijmakers waarom het bij Philips niet en bij ASML wel lukte om de waferstepper wereldwijd aan de man te brengen.

ASML 03

De Spreker:

René Raaijmakers (Oirschot, 1960) ging direct na zijn studie scheikunde aan de slag als wetenschapsjournalist. In de jaren negentig schreef hij als freelance medewerker over techniek voor onder meer NRC Handelsblad, Intermediair, Automatisering Gids en Computable. In 1999 richtte hij Techwatch op en startte met Bits&Chips, een vak- en opiniemagazine voor de hightechindustrie. Raaijmakers is sinds 2011 eigenaar van The High Tech Institute, voorheen Philips Centre for Technical Training (CTT). De afgelopen jaren schreef hij boeken over Philips Natlab en over ASML. Met Paul van Gerven schreef hij “NatLab, kraamkamer van ASML, NXP en de CD”. Daarnaast schreef René twee boeken over ASML: “De geldmachine, de turbulente jeugd van ASML”, en zijn meest recente boek: “De architecten van ASML”.

ASML 01

Locatie:

 Datum & Tijd Vrijdag 9-okt-2020. Tijd 14:00 – 16:00
(zaal open om 13:30)
 Locatie Immanuelkerk, Teullandstraat 1, Veldhoven of
via live-stream over internet

Aanmelden

Deze lezing stond oorspronkelijk gepland voor 13-mrt-2020 maar is toen, i.v.m. de Corona uitbraak, uitgesteld.
De lezing staat nu gepland op vrijdag, 9 okt 2020

Deze lezing wordt rechtstreeks (live) uitgezonden via internet. Voor een beperkt aantal leden van PVGE-Veldhoven (max. 40) is er plaats om de lezing bij te wonen in de Immanuelkerk. Bij aanmelding kunt u uw voorkeur hiervoor aangeven. De Evenementen Commissie maakt een selectie uit de aanmeldingen. De geselecteerden krijgen ca. een week voor de lezing bericht of zij mogen komen.
Alle aanmelders krijgen een web-link en een toegangscode waarmee zij de lezing on-line kunnen volgen.
Lees voor details en voorwaarden zorgvuldig onze pagina "Lezingen in coronatijd" onder het hoofdstuk Evenementen/Reizen op deze site.

De inschrijving voor deze lezing is gesloten

Alle aanmelders krijgen een web-link en een toegangscode waarmee zij de lezing on-line kunnen volgen.
Lees voor details en voorwaarden zorgvuldig onze pagina "Lezingen in coronatijd" onder het hoofdstuk Evenementen/Reizen op deze site.

 

 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- wetenschap & techniek
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan vaak elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

In verband met Corona/Covid-19 en de daarbij behorende registratie-verplichtingen, worden aanmeldingen via e-mail of op papier op dit moment niet in behandeling genomen.
Zie ook de pagina "Lezingen in Coronatijd" in het menu van dit hoofdstuk.