PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Reisgroep - Dagtocht Tiengemeten

Datum
vrijdag 9 juli 2021

Reisgroep PVGE-Veldhoven

Dagtocht per bus
naar Tiengemeten

(9 juli 2021)
 PVGE Busreis

Eindelijk mogen we weer!
Corona laat het nu toe, om onder acceptabele
voorwaarden, weer een dagtrip te organiseren.
Deze is al heel gauw, 9 juli!

2020 Tiengemeten 2

 

Vertrek :  vrijdag, 9 juli 2021
Plaats :    Kerkplein D’n Ekker, Burgemeester van Hoofflaan
Tijd :        ~ 8:15 uur
Kosten :  € 83,00 per persoon

Inschrijven voor deze busreid via het
groene icoontje bovenaan deze pagina
Inschrijven tot uiterlijk : 4 juli

Reisbeschrijving

  • 08.15 uur: Vertrek vanuit Veldhoven waarna we rechtstreeks naar Zuid Beijerland rijden.
  • 10.00 uur: Verwachte aankomst in Zuid Beijerland waar we worden ontvangen bij de Eendrachtshoeve.

We beginnen de dag hier met koffie/thee en gebak.
Hierna stapt een gids in de touringcar die ons meeneemt voor een mooie rondrit door de omgeving van Zuid Beijerland. Hij zal u van alles gaan vertellen over de omgeving, de Watersnoodramp en de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na deze rondrit keren we weer terug bij de Eendrachtshoeve waar we aan tafel gaan voor een goed verzorgde koffietafel, waarbij ook iets warms wordt geserveerd.

Na de lunch stappen we op de pont die ons naar het eiland brengt. Eenmaal op het eiland brengt u een bezoek aan het Rien Poortvlietmuseum en u maakt een rondrit over het eiland met een huifkar. De groep delen we op omdat er ongeveer 22 personen in de huifkar kunnen. U kunt in plaats daarvan ook kiezen voor een wandeling (struinen) over de uitgezette paden.

  • 16.30 uur: Als we weer overgevaren zijn naar het vaste land staat de touringcar gereed om aan de terugreis naar Veldhoven te beginnen.
  • 18.00 uur: Verwachte aankomst in Zijtaart waar we bij restaurant de Reigershof aan tafel gaan voor een goed verzorgd 3-gangen diner.
  • 20.00 uur: Het is tijd voor de laatste etappe terug naar Veldhoven.
  • 20.30 uur: Verwachte aankomst in Veldhoven.

Nog wat info over het te bezoeken gebied.

Tiengemeten is het laatste bewoonde eiland in de Zuidwestelijke Delta.

Op de plek waar nu vogels hun kostje bij elkaar scharrelen, stoere runderen grazen en bevers zwemmen, lagen eerder strakgetrokken aardappelakkers. Eind vorige eeuw ontstonden de wildste plannen voor een andere bestemming van Tiengemeten. Maar de natuur won en Natuurmonumenten kreeg het beheer in handen.

Een gat in de dijk: landbouwgebied wordt natuureiland. De omvorming begon in 2007 en het wordt nog ieder jaar mooier. Het oudste deel vind je in het oosten: de Oude Polder. Hier begon Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. Een gemet was een oppervlaktemaat van 0,4 hectare.

Rond 1750 werd deze plaat bedijkt en bewoond. In de eeuw daarna groeide het eiland tot de omvang van nu, ongeveer 1050 hectare. Hier waan je je in het boerenland van de 19e eeuw. Op de kleinschalige akkers groeien ouderwetse gewassen als vlas en boekweit. In de boomgaard hangen appels en peren en in de weitjes en op de dijk grazen Nederlandse trekpaarden. Het eiland telt 9 vaste bewoners en daarnaast is er een zorgboerderij De Idahoeve met 26 permanente bewoners, die samen voor de boerderijen zorgen.

Inschrijven voor deze busreis via het
groene icoontje bovenaan deze pagina
Inschrijven tot uiterlijk : 4 juli
 
Alle informatie over deze reis onder voorbehoud van wijzigingen.
 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- wetenschap & techniek
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan vaak elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

In verband met Corona/Covid-19 en de daarbij behorende registratie-verplichtingen, worden aanmeldingen via e-mail of op papier op dit moment niet in behandeling genomen.
Zie ook de pagina "Lezingen in Coronatijd" in het menu van dit hoofdstuk.