PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - De invloed van het internet op de samenleving

Datum
vrijdag 12 november 2021 14:00 - 16:00

Samenvatting

In deze presentatie wordt eerst een schets gegeven van de ontwikkeling van de telecommunicatie en het internet. Er wordt ingegaan op de opkomst van de “tech giganten”, zoals Google en Facebook. De ontwikkelingen van sociale media, de cloud, big data, en kunstmatige intelligentie passeren de revue.
De ontwikkeling van het internet heeft veel positieve kanten, zoals enorme efficiencyverbetering, nieuwe vormen van zaken doen, en kennisdeling. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde, zoals nepnieuws, manipulatie, hackers aanvallen, het volgen van individuen, gijzelsoftware, identiteitsdiefstal, en digitale ongelijkheid bij ouderen en anderen met een afstand tot de digitale wereld.
Deze negatieve aspecten worden veroorzaakt door wat genoemd wordt een “weeffout” in het internet: het heeft zich ontwikkeld tot een infrastructuur die gebruikt wordt voor zaken waar deze nooit voor bedoeld was. Wat kunnen we doen om ons hier tegen te wapenen? En hoe zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan de digitale samenleving?
Er zijn nationale en internationale initiatieven om de macht van de “tech giganten” te verminderen. De EU speelt tegenwoordig een grotere rol in dit opzicht. Verder is een belangrijke mogelijkheid om ons te beschermen tegen negatieve aspecten van het internet, het gebruik van zogenaamde “Commons” ofwel open software en hardware. Daarnaast kunnen we zelf maatregelen nemen, door o.a. grenzen te stellen aan het eigen internetgebruik. Voor mensen met een afstand tot de digitale wereld zijn er diverse initiatieven van organisaties die zich inzetten voor een inclusieve samenleving: het dichten van de kloof van digitale ongelijkheid.
Tenslotte worden een aantal praktische tips gegeven om veilig te werken in de digitale wereld.

Geen internet gebruiken is geen optie meer.

 

De Spreker

Lout Bracke studeerde elektrotechniek aan de Hogere Technische School Eindhoven en de Universiteit Eindhoven. Hij was werkzaam bij Philips Components, en later in de telecommunicatie en de ICT bij AT&T, Telfort, CMG en Thales in diverse directiefuncties. Sinds 2008 ontwikkelt en geeft hij verschillende computercursussen. Hij geeft ook regelmatig workshops, met name met als onderwerp de digitale overheid, en hij biedt hulp bij belastingaangifte. Hij is enige jaren verbonden geweest aan PUM voor ontwikkelingssamenwerking, en als gecommitteerde aan de Hogeschool Utrecht. Verder is hij aktief als bestuurslid bij SeniorWeb en bij de Zonnebloem. Naast computers houdt hij zich o.a. bezig met high end audio. Lout is getrouwd en heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

Lout Bracke

 

Aanmelden & Locatie:

.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 8 november aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

Attentie:

- Deze lezing vindt plaats in de grote zaal
  van 't Patronaat in Zeelst.

- Leest u svp in het menu hiernaast ook
  de tekst onder “ Lezingen in Coronatijd “

   
Datum & Tijd Vrijdag 12-nov-2021. Tijd 14:00 – 16:00
Locatie 't Patronaat
Blaarthemseweg 18
5502 JV  Veldhoven
 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- wetenschap & techniek
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan vaak elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

In verband met Corona/Covid-19 en de daarbij behorende registratie-verplichtingen, worden aanmeldingen via e-mail of op papier op dit moment niet in behandeling genomen.
Zie ook de pagina "Lezingen in Coronatijd" in het menu van dit hoofdstuk.