PVGE
PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Veldhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - De ontwikkeling en impact van het internet

Datum
vrijdag 12 februari 2021 14:00 - 16:00

Geannuleerd.
In verband met het verlengen van de
Corona Lock-down is deze lezing
voorlopig uitgesteld.
De inschrijving is gesloten.

Samenvatting

In deze presentatie schetst Lout Bracke de ontwikkeling van de telecommunicatie en het internet. Hij gaat in op de opkomst van de “tech giganten”, zoals Google en Facebook. De ontwikkelingen van sociale media, de cloud, big data, en kunstmatige intelligentie passeren de revue.
De ontwikkeling van het internet heeft veel positieve kanten, zoals enorme efficiencyverbetering, nieuwe vormen van zaken doen, en kennisdeling. Maar er zijn natuurlijk ook downsides, zoals nepnieuws, manipulatie, hackers aanvallen, en met name digitale ongelijkheid bij ouderen en anderen met een afstand tot de digitale wereld.

Deze negatieve aspecten worden veroorzaakt door wat genoemd wordt een weeffout in het internet: het heeft zich ontwikkeld tot een infrastructuur die gebruikt wordt voor zaken waar deze nooit voor bedoeld was. Wat kunnen we doen om ons hier tegen te wapenen? En hoe zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan de digitale samenleving?

Er zijn nationale en internationale initiatieven om de macht van de “tech giganten” te verminderen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van open software en hardware om ons beter te beschermen tegen de negatieve aspecten van het internet. Daarnaast kunnen we zelf maatregelen nemen, door o.a. grenzen te stellen aan het eigen internetgebruik. Voor mensen met een afstand tot de digitale wereld zijn er diverse initiatieven van organisaties die zich inzetten voor een inclusieve samenleving: het dichten van de kloof van digitale ongelijkheid.

Geen gebruik maken van internet is geen optie meer.

De Spreker

Lout Bracke studeerde elektrotechniek aan de HTS Eindhoven en de TU Eindhoven. Hij was werkzaam bij Philips Components, en later in de telecommunicatie en de ICT bij AT&T, Telfort, CMG en Thales in diverse directiefuncties. Sinds 2008 ontwikkelt en geeft hij verschillende computercursussen. Hij geeft ook regelmatig workshops, met name met als onderwerp de digitale overheid, en hij biedt hulp bij belastingaangifte. Hij is enige jaren verbonden geweest aan PUM voor ontwikkelingssamenwerking, en als gecommitteerde aan de Hogeschool Utrecht. Verder is hij actief als bestuurslid bij SeniorWeb en bij de Zonnebloem. Naast computers houdt hij zich o.a. bezig met high-end audio. Lout is getrouwd en heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

Lout Bracke

 

Aanmelden & Locatie:

Lezingen 2020 Kerkzaal LoRes

 

Ook nu weer bieden we deze presentatie op twee manieren aan: enerzijds als een live-presentatie in Immanuel, anderzijds als live-stream bij u thuis. Gelieve uw voorkeur op te geven op het aanmeldingsformulier.

Klik daarvoor hierboven op het groene icoontje "Inschrijven".

Daarbij moeten we er helaas vanuit gaan dat er in de kerkzaal slechts 30 plaatsen beschikbaar zullen zijn. Bij de te verwachten over-inschrijving voor Immanuel zullen we moeten selecteren op basis van een loting. Had u aanwezig willen zijn maar wordt u niet ingeloot dan kunt u toch nog altijd, via de live-stream, thuis meekijken en luisteren.

Lees voor details en voorwaarden zorgvuldig onze pagina "Lezingen in coronatijd" onder het hoofdstuk Evenementen/Reizen op deze site.

Locatie:

 Datum & Tijd Vrijdag 12-feb-2021. Tijd 14:00 – 16:00
(zaal open om 13:30)
 Locatie Immanuelkerk, Teullandstraat 1, Veldhoven of
via live-stream over internet
 
 

Powered by iCagenda

Evenementen en Lezingen

PVGE-Veldhoven organiseert geregeld Evenementen en Lezingen voor haar leden. De onderwerpen van de lezingen lopen zeer uiteen en bestrijken:

- actuele maatschapelijke thema's
- wetenschap & techniek
- kunst & cultuur
- geschiedenis & mythologie
- bijzondere reizen
- rondleidingen
- ontspanning
- etc. etc.

Wat er zoal op het programma staat ziet u in de lijst hiernaast. Soms wordt u gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan vaak elektronisch vanaf deze website. In dat geval ziet u dan een groen inschrijvings-symbooltje bovenaan de aankondiging. Dit opent een inschrijvingsformulier voor u. Makkelijker kan haast niet.

In verband met Corona/Covid-19 en de daarbij behorende registratie-verplichtingen, worden aanmeldingen via e-mail of op papier op dit moment niet in behandeling genomen.
Zie ook de pagina "Lezingen in Coronatijd" in het menu van dit hoofdstuk.